Cebularz Milwaukee
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
- Farsz:
- 6 cebul
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- Gałka muszkatołowa
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Cebule pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na rozgrzanym maśle 10-12 min. Przyprawić solą ,tymiankiem ,pieprzem.
Połączyć w misce mąkę ,proszek ,masło i szczyptę soli ,wlać mleko.
Mieszać ,aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć je na posypaną mąką
stolnicę i krótko zagniatać. Ciastem wyłożyć dno tortownicy.
Na cieście rozłożyć cebulę , polać jajkiem ubitym ze śmietaną i szczyptą gałki muszkatołowej. Piec 30 min w temp 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz