piątek, 27 grudnia 2013

Cebularz Milwaukee

















Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mleka
  • Farsz:
  • 6 cebul
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

    Przygotowanie

    Cebule pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na rozgrzanym maśle 10-12 min. Przyprawić solą ,tymiankiem ,pieprzem.
    Połączyć w misce mąkę ,proszek ,masło i szczyptę soli ,wlać mleko. Mieszać ,aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć je na posypaną mąką stolnicę i krótko zagniatać. Ciastem wyłożyć dno tortownicy.
    Na cieście rozłożyć cebulę , polać jajkiem ubitym ze śmietaną i szczyptą gałki muszkatołowej. Piec 30 min w temp 220 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz