Nic tak ekspresowo nie robi się, jak kulinarne czyszczenie
lodówki. Z takich wojaży bez trzymanki najsmaczniejsze potrawy wychodzą.
Podstawowym składnikiem ,ofkors, jest ziemniak. Taki nasz, polski…no i
oczywiście drugie skrzypce ogórek małosolny. Połączenie samo w sobie jest
petardą! Żeby nie było, jak zwykle nic z lodówy nie marnuje się. Wędlina,
której mało jemy, domagała się jej wykorzystania. No i mamy… Sałatkę. Takie
proste i takie pyszne!
Składniki:
3 duże ziemniaki
3 ogórki małosolne
1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
6 plasterków wędliny (ulubionej, najlepiej wędzonej)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w lekko
osolonym wrzątku (później doprawimy ;) ). Studzimy.
Dymki wraz ze szczypiorkiem, siekamy.
Ogórki kroimy w plasterki.
Wędlinę kroimy w paski.
Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Mieszamy z majonezem.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz