piątek, 7 sierpnia 2020

Sałatka ziemniaczana z wędliną


Nic tak ekspresowo nie robi się, jak kulinarne czyszczenie lodówki. Z takich wojaży bez trzymanki najsmaczniejsze potrawy wychodzą. Podstawowym składnikiem ,ofkors, jest ziemniak. Taki nasz, polski…no i oczywiście drugie skrzypce ogórek małosolny. Połączenie samo w sobie jest petardą! Żeby nie było, jak zwykle nic z lodówy nie marnuje się. Wędlina, której mało jemy, domagała się jej wykorzystania. No i mamy… Sałatkę. Takie proste i takie pyszne!








Składniki:


3 duże ziemniaki
3 ogórki małosolne 
1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
6 plasterków wędliny (ulubionej, najlepiej wędzonej)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz



Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w lekko osolonym wrzątku (później doprawimy ;) ). Studzimy.

Dymki wraz ze szczypiorkiem, siekamy.

Ogórki kroimy w plasterki.

Wędlinę kroimy w paski.

Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Mieszamy z majonezem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz