piątek, 1 maja 2020

Marchewka z groszkiem


Kochamy tradycyjne potrawy. Niektóre są traumą dzieciństwa, jednak po latach warto wrócić do tych smaków i po prostu rozkoszować się nimi. Tym razem standardy lekko podkręciliśmy.






Składniki:


2 duże marchewki
1 szklanka mrożonego groszku
2 łyżki masła ghee
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka skrobi kukurydzianej
sól, pieprz


Przygotowanie:



Marchewkę kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, lekko dusimy pod przykryciem.
Dodajemy gorący bulion i syrop. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
Wrzucamy groszek, wlewamy wodę wymieszaną z mąką.
Gotujemy kolejne 10 minut, cały czas mieszając.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz