wtorek, 23 września 2014

Zupa ogórkowa

















Składniki

  • 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego
  • Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 ziemniaków

    Przygotowanie

    Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,wrzucić do rondelka wraz z łyżką masła i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min ,a następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz