Zupa ogórkowa
Składniki
- 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego
- Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- 5 ziemniaków
Przygotowanie
Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i
ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na
tarce o grubych oczkach ,wrzucić do rondelka wraz z łyżką masła i dusić
na wolnym ogniu ok. 15 min ,a następnie przełożyć do rosołu. Wlać do
smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać
ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek.
Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz