sobota, 3 maja 2025

Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą

 Ostatnio, jak mogliście zauważyć, preferuję dania szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane, jednocześnie ociekające aromatem i smakiem. Gołąbki bez zawijania zdecydowanie do nich należą. Chwil kilka i są już na naszym stole.
Polecam Arek Gie

 


 





Składniki:
 

 

 

 

600 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej
500 g kiszonej kapusty (odciśniętej)
200 g ryżu
1 jajko
kminek mielony
sól, pieprz
200 ml oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
750 ml bulionu warzywnego
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka mąki pszennej
szczypta cukru

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, kilka minut krócej niż w przepisie. Studzimy.
 

Kapustę drobno siekamy, dodajemy do mięsa mielonego wraz z ryżem i jajkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę, którą doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
 

Z masy formujemy duże kotlety, które obsmażamy na rozgrzanym oleju.
 

Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego (z pokrywką).
 

Letni bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym, ziołami, szczyptą cukru i mąką. Tak powstałym sosem zalewamy "gołąbki", które pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C (pod przykryciem).
Podajemy od razu po upieczeniu.


 

Sernik w kilka minut

 Jam już stary i GUPI :P zawsze daję się załapać na jakieś promki, chociaż sera białego ostatnio używam do pieczenia "pitów" czyli płaskich bułeczek, które rozcinam, dodaję wędlinę i tam jeszcze jakąś zieleninę i bierę do pracy.
Więc sera żem se nabrał i bananów też, żeby nie było. Bananki też żrę po dwa dziennie, a że szybko dojrzały to dołączyły do serowego teamu. Reszta sama się jakoś tak potoczyła i powstała bezcukrowa (bez białego cukru) wersja szybkiego sernika.
Od razu napiszę, że zdania testerów były podzielone, ale raczej to na skutek braku cukru.
Eksperyment powiódł się w 100%, więc przepis polecam
Arek Gie
 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

340 g sera białego półtłustego
3 jajka
3 dojrzałe banany
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki mąki z tapioki (opcjonalnie ziemniaczanej)

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Tortownicę (16 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
 

Wszystkie składniki blendujemy na gładko, przelewamy do tortownicy i pieczemy 55 minut w 180°C.
 

Studzimy przy otwartych drzwiczkach.





Schabowy z grecką nutą

 Do odważnych świat należy, więc ta propozycja powinna właśnie ich zainteresować. Schabowy o smaku gyrosa z pieczoną fetą na wypasie (zielenina), to kolorowe, apetyczne i pożywne danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko na kolację, ale też na treściwy obiad. Do tego przygotowuje się w oka mgnieniu. 20 minut w zupełności wam wystarczy nie tylko na posiłek dla dwóch, ale też 4 osób. Polecam
Arek Gie









Składniki:
 

 

 

 

2 kotlety schabowe po 250 g
300 g sera feta w kawałku lub dwa kawałki po 150 g
100 g rukoli
1 mała czerwona papryka
20 oliwek zielonych
20 pomidorków cherry
150 g ogórka wężowego
2 łyżki przyprawy gyros
100 g smalcu wieprzowego
oliwa
sól, pieprz
Dressing:
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka octu
1 łyżka wody
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta cukru
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso rozbijamy, oprószamy solą, pierzem i przyprawą gyros. Smażymy na rozgrzanym smalcu.
 

W trakcie smażenia przygotowujemy ser, który dzielimy na pół (jeśli mamy w jednym kawałku), skrapiamy oliwą i przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy 10 minut (airfryer) w 200°C lub w piekarniku 220°C przez 15 min. z termoobiegiem.
 

Podczas smażenia mięsa i pieczenia sera rozkładamy na talerze rukolę, pokrojone pomidorki, paprykę ogórek oraz oliwki. Całość polewamy dressingiem, czyli mieszanką oliwy z octem, wodą, ziołami i musztardą. Do smaku doprawiając cukrem, solą i pieprzem.
 

Na sałatkę kładziemy usmażone mięso i upieczony ser. Podajemy z ulubionym pieczywem.


 

niedziela, 20 kwietnia 2025

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

 W zasadzie krótko i na temat. Tak będzie i tym razem. Nie zamierzam już współpracować z platformą Smaker, więc wszystkie przepisy dostępne są tylko i wyłącznie na stronie rngkitchen.pl
Smaker kiedyś żył gotowaniem, hejtem też, jednak szala wagi przeważała na to pierwsze. Teraz to jakaś kpina z użytkowników tegoż portalu!
Smaker bazuje teraz na...
Zdjęciach stockowych (dla nie wtajemniczonych, po prostu zdjęcia z bazy, do których dopasowane są przepisy), zawojowały tym portalem. Wcześniej drążono temat kradzieży ( zdjęcia stockowe to dalej jest przywłaszczenie sobie praw autorskich, pomimo tego , że kupujesz  sobie ładną fotę!).
Kpina z użytkowników, gdyż większość przepisów dnia to tylko smaker!
Kiedy przepis staje się biznesem, o człowieczeństwie zapomina świat! Nieważnie co smak ze sobą niesie, lecz za ile się da! (parafraza Shata QS)
THX za wszystko!
Arek Gie

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

400 g ciecierzycy konserwowej
140 g kukurydzy konserwowej
65 g marynowanego czosnku siekanego
150 g tuńczyka w sosie własnym
3 ugotowane na twardo jajka
3 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy  ciecierzycę, kukurydzę, czosnek i natkę, mieszamy.
Do nich dodajemy majo, doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy przed podaniem.
 

 

Smacznego i jedenaście gwiazdek! 




 

sobota, 19 kwietnia 2025

Niesernik z dyni

To oficjalnie mogę napisać, że mój eksperyment zakończył się sukcesem. Trudno było wymyślić nazwę, roboczo nazwałem je sernikiem z dyni. Po kilku godzinach namysłu...w między czasie robiłem jeszcze babkę szafranową, sałatkę z ciecierzycy, gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty, żuramen i oczek pieczony...stwierdziłem, że nie dam się ludziom pozabijać za użycie słowa Sernik. Niesernik trochę nakreśla z czym możemy mieć do czynienia. Bo tak, sernik kojarzy nam się z ciastem z sera, a niesernik oznacza ciacho o konsystencji sernika, ale bez użycia głównego składnika, jakim jest biały ser. W obecnych czasach ludzie są w stanie słownie pozabijać się o wszystko. Wystarczy popatrzyć na FB i komentarze do niektórych postów. Skąd w nich tyle jadu i zawiści? Przecież wystarczy przejść obojętnie obok tego, co nam się nie podoba. Z użycia nazwy takiej jak Sernik robi się mega drama, bo jak tak można?!? To nie ma prawa nazywać się tak, a tak. Prawdę pisząc, mam do głęboko w przysłowiowych czterech literach.
Wracając do mojego eksperymentalnego ciacha, mogę z dumą polecić tę słodkość.
Arek Gie (przepis na tortownicę 24 cm)


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

Biszkopt:
 

 

 

 

1 jajko
25 g mąki tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


 

 

 

 

Masa dyniowa:
 

 

 

 

700 g dyni hokkaido
0,5 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
3 jajka
2 opakowania budyniu pumpkin spice latte od Winiary
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki zimnego mleka
1 szklanka mleka w proszku
1 szczypta soli

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Dynię wraz ze skórką dzielimy na ćwiartki, skrapiamy olejem i pieczemy 50 minut w temperaturze 200°C (najlepiej pod przykryciem, żeby się nie przypaliła). Następnie wyciągamy i studzimy. Przy pomocy łyżki do zupy, oddzielamy miąższ od skórki. Dynię blendujemy na gładko przez 5-7 minut.
 

Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce, dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Studzimy.
 

Dynię, żółtka, cukier waniliowy, budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitej piany dodajemy masę dyniową (partiami). Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.

Masę wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.

 


 

sobota, 5 kwietnia 2025

Pieczony filet z kaczki z airfryera

 Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of Asia. Z niej pochodzą też dwa produkty: sos i przyprawa. Od razu napiszę, że nie jest to post sponsorowany, a produkty jak najbardziej polecę, bo od wielu lat korzystam i jestem z nich zadowolony. Tylko patrzcie na ceny, bo na ten przykład w markecie na literę K, sos stał na półce w przecenie z 8.90 na 6 zł. Przy kasie stał 11.49, a na obsłudze klienta cena była jeszcze inna. To jeden z marketów, zaraz po B, gdzie ceny nigdy ne zgadzają się z tym, co jest na półce. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie poszedł się szarpać o siano :P Podchodzę do Obsługi Klienta i od progu krzyczę: Chcesz z bani?!? Chcesz?!?  Cena się nie zgadza! Oddawaj mi siano! XD I oddała z pewną dozą nieśmiałości, przegryzając swoje napompowane wargi XD
Wracając do łobiadu, widzicie tu nieobecność ziemniaków. Bo tak se pomyślałem, czy zawsze muszą być ziemniaki? No, nie! Tym razem nie podałem, bo ich brak w piwnicy też był bardzo niewidoczny. Same szparagi z mięchem były niczym "lick your fingers" XD Chyba było za dużo rolek z "tłumaczeniem" angielsko-polskim XD
Obiado-kolację polecam ja Arek Gie









Składniki:
 

 

 

 

2 filety z kaczki
2 łyżki sosu do kaczki po pekińsku
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka oliwy
500 g szparagów
sól, pieprz

 

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety oczyszczamy, skórę kroimy w kratkę, oprószamy przyprawą 5 smaków oraz solą. Odstawiamy na kilka minut, po czym, przy pomocy pędzelka, smarujemy sosem do kaczki po pekińsku. Mięso przekładamy do airfryera, pieczemy 10 minut w 180°C. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z misy, odczekujemy 5 minut, smarujemy pozostałą ilością sosu.
Szparagi oczyszczamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pierzem. Wkładamy na wyłożone papierem do pieczenia, dno misy airfyera. Na górę (w koszyku) układamy mięso. Włączamy na 5 minut w temperaturze 180° C.
Upieczone filety wyjmujemy do "odpoczynku", a szparagi pieczemy dalej przez kolejne 5 minut.
Szparagi układamy na talerzu, na nich układamy pokrojone na plasterki, piersi z kaczki. Posypujemy sezamem.