sobota, 4 maja 2024

Makaron w sosie serowym

 Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzisiaj przy lustrze stałem i oglądałem plecy, czy czasami odleżyny mnie się nie zrobiły. Na szczęście czasami człowiek wstawał, bo zwierzaki domagały się "am am". I serio było tak, jak na jakimś memie widziałem, że kot siedział na mojej klatce i patrzył się mi na ryj, kiedy wstanę :P Jak nie wstawałem, to "baranki" w czachę były-od KiMony, Yadzia zaś ujadała jak wściekła suka na wygnaniu, podkręcając głodową atmosferę. Jak już wstałem, to trza było jakieś zakupy zrobić, żeby z głodu samemu nie kopnąć w kalendarz, a przy garach stałem minimum, żeby tylko coś zamieszać. Z odsieczą przyszedł mi Michał, od którego zgapiłem pomysła na ten szybki, prosty i mega smaczny makaron z ciągnącym się serem. Danie sztos, więc polecę to ja
Arek Gie i Michał też ;)








Składniki:
 

 

 

 

400 g makaronu kolanka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
250 g startego sera żółtego (u mnie królewski)
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Makaron gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
 

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Energicznie mieszając, cienkim strumieniem wlewamy mleko. 

Składniki dokładnie łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. 




wtorek, 30 kwietnia 2024

Kluski ruskie

 No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera realnego znaczenia. Wszak były zakusy na pierogi ruskie, ale lenistwo mnie opętało, więc poszedłem na łatwiznę. Lekko podrasowałem farsz, polałem "boczkowatością opętaną duszoną cebulą" i "wyszedło" danie sztos. Do tego nie mogłem odmówić (tu na język przychodzą zdrowaśki :P) kapusty...młodej kapuchy...duszonej kapuchy ze świeżym koperkiem <3 Ach...jak Szekspir czuję się, taki poem żem powił :P
Arek Gie poleca







 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

 

700 g ugotowanych ziemniaków
500 g półtłustego sera białego
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
200 g mąki ziemniaczanej
300 g cebuli
300 g boczku wędzonego
150 g wędzonej słoniny
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki  i ser mielimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy kluski (przypominające śląskie, tylko bez zagłębienia). Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

 

Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, posiekaną cebulę, dusimy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż cebula stanie się szklista. Do smaku doprawiamy solą.
Kluski podajemy polane przygotowaną omastą z  boczku i cebuli.



wtorek, 23 kwietnia 2024

Jagodowy sernik

 Powstał mój mikser, jak feniks z popiołu...odrodził się. Właściwie to potrzeba było większej reanimacji i "trza" było kupić nowy. Robocik już był w koszyku, test trzeba przeprowadzić! W te pędy pomyślałem o jagodowym serniku, który upatrzyłem gdzieś na stoisku cukierniczym. Oto moja wersja, włala :P
Arek Gie


 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

20 sztuk herbatników (petitki)
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
1 paczka cukru waniliowego
6 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru 40g)
200 ml jagód leśnych z sokiem
¾ szklanki oleju
0,5 szklanki zimnego mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
1 szczypta soli

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki.
 

Ser, żółtka, cukier waniliowy, budyń i jagody wraz z sokiem miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
 

Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
 

Masę wylewamy na herbatniki. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.
 

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.




sobota, 20 kwietnia 2024

Filet kurczaka z greckim akcentem

 Taki filecik spokojnie poleci się na lekką kolację. A, że kopać czosnykiem będzie z japy, to trudno :P To dla zdrowotności, bo pogoda szaleje i trza się jakoś profilaktycznie zabezpieczać przed przeziębieniem, a w moim przypadku by nie wyglądać jak gięty badziewiak. Jeszcze w ub. tygodniu hasałem w spodenkach i t-shirtcie, a teraz zimowa kurtka :/ Strawa mniamnuśna i zdrowa poleca się
 

Arek Gię(ty badziewiak)


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

2 filety z kurczaka po 200-250 g
2 łyżki oliwy
2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią
1/2 główki sałaty lodowej
200 g pomidorków koktajlowych
200 g sera feta
200 ml śmietany 18%
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. W misce oliwę mieszamy z suszonymi pomidorami i bazylią. Dodajemy mięso, dokładnie obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na godzinę. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190°C.
 

Sałatę szatkujemy, pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, ser kroimy w kostkę. Mieszamy.
 

Śmietanę łączymy z majonezem. Dodajemy przyprawy i cukier, przeciśnięty prze praskę czosnek, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Kurczaka podajemy z surówką polaną sosem czosnkowym.




wtorek, 16 kwietnia 2024

Filety z kaczki na zielonej łączce

 Po kilku dniach urlopu i jadaniu "na mieście", przyszła ochota na domowe danie. To ciepło pobudziło nas do skosztowania czegoś lekkiego, zarazem sytego. Fakt, truskawki jeszcze nie takie, ale chociaż namiastka się zamarzyła, więc dodaliśmy razem z buraczkami, gdzie idealnie ze sobą zagrały. No i ten dressing, słodko-kwaśny z kuleczkami gorczycy. Petarda!
Arek Gie

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

2 filety z kaczki
100 g rukoli
250 g świeżych truskawek
200 g ugotowanych buraczków
100 ml oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka octu ryżowego
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety oczyszczamy, skórę nacinamy, oprószamy solą. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Najpierw wytapiamy tłuszcz ze skóry, później obracamy smażąc od strony mięsa.
 

Na talerzu układamy rukolę, pokrojone buraczki i truskawki. Kładziemy mięso.
 

Oliwę mieszamy z miodem, musztardą i octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Całość polewamy przygotowanym dressingiem. 



wtorek, 9 kwietnia 2024

Kotlet schabowy sauté z ziemniakami i szparagami

 Chcecie przepis na szybki obiad, który robi się dosłownie w 25 minut? Nie chcecie? No to macie ;) Soczysty schab, do tego podsmażone ziemniaki i moje ulubione szparagi <3 Wiem, że nie mogę, ale sezon tra tak krótko, a one są tak pyszne, więc biorę dwa tabsy :P i jest git!
Danie poleca się na szybki obiad
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

Kotlety:
 

2 kotlety schabowe po 150-200 g
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
 

Szparagi:
1 pęczek (500 g) zielonych szparagów
oliwa
sól
 

Ziemniaki:
500 g ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli
100 g boczku wędzonego
1 łyżka smalcu

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, tak na aldente. Odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonym boczkiem.
 

Ze szparagów obłamujemy "dół", tam, gdzie same pękną. Układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieczemy przez kwadrans w 200°C.
 

Kotlety oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcze.
Mięso smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Po przełożeniu na drugą stronę, polewamy gorącym tłuszczem.
 

Podajemy zaraz po przygotowaniu.