Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Ważniejszy jest fakt, że zupa jest niesamowicie pyszna i delikatna w smaku.Tutaj po prostu czuć składniki, których wprawdzie zbyt wiele nie ma, ale to właśnie nadaje tej zupie wiosenno-letniego charakteru. W skrócie: warzywna wersja tej zupy idealnie sprawdzi się w okresie wiosna-lato. Polecam to ja
Arek Gie
Składniki:
2 średniej wielkości cebule
3 pomidory (około 500 g)
700 g młodej kapusty
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
sól
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę papryki, które zrumieniamy, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Smażymy do momentu, kiedy puści aromat (około 1 min).
Pomidory sparzamy,usuwamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Wraz z poszatkowaną kapustą, dodajemy do podsmażonych warzyw. Płomień zmniejszamy, a warzywa dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy kapusta zacznie mięknąć.
Następnie wlewamy 2 litry wrzątku, solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą. Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz