niedziela, 15 czerwca 2025

Żeberka z fasolą w sosie BBQ

 Nie jest to post sponsorowany, a jednie sugestia dotycząca produktów. Ta fasola w puszce wymiata nie tylko swoją ceną, ale też jakością, więc ogromnie polecam np. do fasolki po bretońsku.
Żeberka przygotowane w wolnowarze rozpływają się w ustach, ale to nie jedyny atut. Przygotowując w ten sposób obiad, miałem dodatkowy czas na popełnienie innych dań i deserów. Żeberka same się robiły, a ja w tym czasie pyk! serniczek, pyk! galaretki z truskawkami, pyk! i zupa! Pod koniec popatrzyłem na czas, jaki został do dokończenia dania, wrzuciłem ziemniaczki do airfyera, no i obiad gotowy!
Smaczny przepis polecam
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1,5 kg żeberek wieprzowych
370 g sosu BBQ Roleski original
800 g fasoli piękny jaś (puszka-najlepsza od Jamar)
2 łyżki smalcu
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem, lekko podsmażamy na rozgrzanym smalcu, z każdej strony na rumiano. 
Mięso przekładamy do wolnowaru (lub większego garnka). Dodajemy fasolę wraz z zalewą (poczytajcie o aquafabie) oraz sos BBQ. Wolnowar ustawiamy na funkcję LOW  czas 6 godzin. 
Wersja w garnku:
Mięso w garnku zalewamy sosem BBQ dodając odrobinę wody, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez około 3 godz. od czasu do czasu mieszając by sos się nie przypalił. Następnie dodajemy fasolę wraz z zalewą, płomień zwiększamy, a całość gotujemy przez około 30 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz