Ktoś, kto również lubi eksperymenty w kuchni, musi spróbować azjatyckiej wersji żuru. Od razu napiszę, że ta wersja na pewno nie przypadnie do gustu tradycjonalistom. Żur, to ma być żur i już. Wersja z miso jest bardzo ciekawa, a dodatki zacne. Bo i kiełbę i boczek ubóstwiam. Przepis zostawiam chętnym przyjąć to na klatę.
Arek Gie
Składniki:
1 kg surowego boczku
4 białe kiełbasy
2 litry zimnej wody
1 łyżka miso
500 ml zakwasu na żur
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka chrzanu
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki białego sezamu
4 ugotowane jajka
2 opakowania makaronu ramen
3 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka smalcu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek i kiełbasy gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy.
Boczek oprószamy solą i pieprzem, nacieramy sosem teriyaki wymieszanym z czosnkiem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.
Do wywaru dodajemy zakwas na żur, miso, sos sojowy i łyżkę chrzanu- zagotowujemy. Dodajemy majeranek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Białą kiełbasę obsmażamy na rozgrzanym smalcu.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Do zupy wkładamy makaron, dodajemy plastry boczku, kiełbasę i połówki jajek. Posypujemy ziarnami sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz