wtorek, 27 maja 2025

Zapiekanka ziemniaczana o smaku ryby

 Jest taki utwór zespołu Czarno-Czarni o tytule Jedzą rybę...tam jest taki tekst: Makreli smak to miłości znak...kto raz to usłyszał, ten już tego nie odsłucha.
Któregoś dnia, a to było dokładnie 17-tego stycznia roku pańskiego 2025, w godzinach porannych (4:20) dostałem oświecenia! Oświecenie polegało na tym, że zrywałem - półprzytomy -kolejną kartkę z kulinarnego kalendarza, zrywaka, na której znajdował się ów przepis. Cały dzień po głowie chodził mi ten utwór z makrelą w tle. Po powrocie postanowiłem: Zrobię! Fakt, cztery miesiące później, ale po prostu musiałem dojrzeć do tego, czy aby na pewno tego chcę! Przepis wypróbowany, ja zadowolony, więc łapcie i próbujcie. Moi osobiści testerzy smaku jutro będą degustować.
Polecam Arek Gie

 

 


 





Składniki:
 

 

 

 

 

1,5 kg ziemniaków
350 g wędzonej makreli
500 g pieczarek
250 g sera żółtego gouda
50 g masła
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka tartej gałki muszkatołowej
3 jajka
sól, pieprz
 

 

 

 

 

Dodatkowo do wysmarowania formy: masło i bułka tarta
 

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do ich miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy.
Następnie mielimy, dodajemy starty ser,wbijamy jajka, dodajemy tymianek i gałkę muszkatołową. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiając do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę dzielimy na trzy równe części.
 

Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na rozgrzanym maśle, odparowujemy z nadmiaru wody. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Makrelę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Dzielimy na mniejsze kawałki.
Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą.
 

Na dno naczynia układamy pierwszą część masy ziemniaczanej. Następnie pieczarki, drugą część ziemniaków, makrelę, wierzch wieńczymy pozostałą masą serowo ziemniaczaną.
Całość pieczemy około godziny w temperaturze 200°C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz