Pomysł na treściwe bezmięsne danie. Od razu zaznaczę, że jest mega pyszne i cieszę się, że trochę mi zostało, bo zabiorę je do pracy na drugie śniadanie.
Polecam Arek Gie
Składniki:
8 sztuk niewielkich batatów
500 g szparagów
1 mała cukinia
500 g pomidorków koktajlowych
200 g sera fety
250 g gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego czosnku
100 g rukoli
1 opakowanie kiełków np. rzodkiewki
oliwa do skropienia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bataty myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy, przekładamy do airfryera (lub piekarnika), skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200°C (w zależności od wielkości bulw).
Pozostałe warzywa myjemy, układamy na blaszce do pieczenia-szparagi i cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Również, jak w przypadku batatów, skrapiamy oliwą i oprószamy solą oraz pieprzem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
Ser rozkruszamy w dłoniach, przekładamy do wysokiej miski, wlewamy śmietanę i miksujemy na gładko z bazylią, czosnkiem i oregano. Do smaku doprawiamy solą i pierzem.
Na talerzach układamy rukolę, układamy przekrojone wzdłuż na pół, bataty. N środek każdego z nich kładziemy porządną łyżkę fety. Układamy upieczone warzywa, posypujemy kiełkami rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz