wtorek, 23 kwietnia 2024

Jagodowy sernik

 Powstał mój mikser, jak feniks z popiołu...odrodził się. Właściwie to potrzeba było większej reanimacji i "trza" było kupić nowy. Robocik już był w koszyku, test trzeba przeprowadzić! W te pędy pomyślałem o jagodowym serniku, który upatrzyłem gdzieś na stoisku cukierniczym. Oto moja wersja, włala :P
Arek Gie


 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

20 sztuk herbatników (petitki)
1 kg sera z wiaderka
1 szklanka cukru
1 paczka cukru waniliowego
6 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru 40g)
200 ml jagód leśnych z sokiem
¾ szklanki oleju
0,5 szklanki zimnego mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
1 szczypta soli

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy herbatniki.
 

Ser, żółtka, cukier waniliowy, budyń i jagody wraz z sokiem miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
 

Do ubitej piany dodajemy na przemian, masę serową i mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
 

Masę wylewamy na herbatniki. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.
 

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.




1 komentarz:

  1. U la la, jaki anturażyk! Ma się tę bogatą biblioteczkę fachową ;-)
    A sernik - cóż można rzec: pycha!

    OdpowiedzUsuń