Spaghetti alla cipolla.
Zaskakujące połączenie, ale jakie pyszne. Warto spróbować.
Zamiast bucatini można użyć grube spaghetti, parmezan można zastąpić serem pecorino, tymianek bazylią.
Składniki
350 g
makaronu bucatini ( u nas nr 5 )
2 duże
cebule ( lub 4 pory )
posiekany świeży tymianek
mielone
chili do smaku
oliwa z
oliwek
sól
świeżo
mielony pieprz
starty
parmezan
Przygotowanie
Cebulę po obraniu pokroiłem w cienkie plasterki. Namoczyłem w zimnej wodzie około godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Cebulę
odcedziłem i przełożyłem na patelnię. Smażyłem na wolnym ogniu,
mieszając od czasu do czasu, aż zrobiła się miękka i kremowa, nie
powinna się jednak zrumienić. Dodałem tymianek i chili, doprawiłem solą.
We wrzącej osolonej wodzie ugotowałem makaron al dente. Odcedziłem,
dołożyłem do cebuli. Delikatnie wymieszałem. Posypałem startym serem i
świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz