Mięso drobiowe na słodko. W przepisie użyliśmy papryczki peperonchinio od Rafex
Składniki
1,5 kg
skrzydełek kurczaka (bez ostrych końcówek)
skórka
otarta z limonki
starta
skórka z cytryny
2 łyżki
oliwy
3 pomarańcze
2
łyżeczki gruboziarnistej soli
70 g cukru
125 ml
świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki
miodu lipowego
1
łyżeczka świeżo startego imbiru
1 papryczka peperonchino
1 łyżeczka sosu chilli
Przygotowanie
Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę :
wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W
tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka.
Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach C, co jakiś czas je odwracałem.
Z jednej pomarańczy wyciąłem fileciki , z pozostałych wycisnąłem sok.
Sos : wsypałem cukier do rondelka , skropiłem łyżeczką wody, zagotowałem do stopienia.
Zdjąłem z ognia, dodałem sok pomarańczowy i papryczkę. Gotowałem kilka minut, aż
połowa płynu odparowała. Wymieszałem z miodem, gotowałem chwilę do
lekkiego zgęstnienia.
Wymieszałem z filecikami pomarańczy, podgrzałem około 3 minuty.
Upieczone skrzydełka wyłożyłem do miski, polałem sosem, wymieszałem,
dodałem pozostałą startą skórkę z limonki i pomarańczy oraz imbir i sos
chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz