Zapiekanka z młodą kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne.
Składniki
- 1 średniej wielkości główka białej kapusty
- 1 cebula
- 80 g smalcu
- 1 listek laurowy
- 1 goździk
- sól
- pieprz
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 100 g tłustego boczku w plasterkach
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie
Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku.
Oddzieliłem z główki 8 dużych liści. Pozostałą kapustę rozkroiłem na
ćwiartki i wykroiłem głąb. Kapustę pokroiłem w cienki paski. Obrałem
cebulę i pokroiłem w kostkę.
Na patelni rozgrzałem smalec, dodałem liść laurowy, goździk, kapustę i
cebulę. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem, aż kapusta
zmiękła, od czasu do czasu mieszałem.
Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją
4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z
mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na
liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi.
Na wierzchu zapiekanki ułożyłem plasterki boczku i posmarowałem
śmietaną. Formę nakryłem folią aluminiową i wstawiłem do piekarnika na
ok. 60 minut , rozgrzanego do 170 stopni C. Na około 10 minut przed
końcem zapiekania zdjąłem folię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz