Sezon truskawkowy. Uwielbiamy połączenie owoców z mięsem i zieleniną. Dlatego proponujemy taką sałatkę.
Składniki
wędzona
pierś kurczaka
300 g
szpinaku
200 g
sera pleśniowego, łagodnego
ok. 10
truskawek
orzeszki
piniowe
Sos: 2
łyżki octu balsamicznego
1 łyżka
musztardy francuskiej
2 łyżki
oliwy
1 łyżka
wody mineralnej
1 łyżka
miodu
szczypta
pieprzu
Przygotowanie
Umyłem szpinak i truskawki. Odciąłem z truskawek szypułki,
pokroiłem je na połówki, większe na ćwiartki. Ser rozdrobniłem na małe
kawałki. Wędzoną pierś kurczaka pokroiłem na plasterki. Na talerzu
rozłożyłem szpinak, na nim kurczaka, posypałem truskawkami, uprażonymi
orzeszkami piniowymi. Całość polałem sosem.
Sos : wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz