Deser z kuchni amerykańskie. Dodatki dowolne. U nas syrop klonowy ;)
Składniki
1
szklanka mąki
pół
łyżeczki proszku do pieczenia
pół
łyżeczki sody
1 łyżka
cukru
szczypta
soli
1
szklanka maślanki
1 jajko
2 łyżki
rozpuszczonego masła
masło do
smażenia
syrop
klonowy
Przygotowanie
Wymieszałem w misce suche składniki. W drugiej misce połączyłem
maślankę, jajko i masło (nie powinny być zimne). Połączyłem gładką masę
ze składnikami suchymi, odstawiłem ciasto na godzinę.
Patelnię posmarowałem odrobiną masła, smażyłem małe placki z każdej strony na złoty kolor.
Podałem z syropem klonowym.
Wyjdą z użyciem innej mąki, np. kukurydzianej? :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Oczywiście ;) Pozdrawiamy ;)
Usuń