Kolejny przepis na szparagi, tym razem białe w muślinowym sosie.
Składniki
1 kg
białych szparagów
sól
szczypta
cukru
70 g
śmietany kremowej
150 g masła
2 żółtka
2 łyżki
wytrawnego białego wina
1 łyżka
soku cytrynowego
biały pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyłem, obrałem, odkroiłem zdrewniałe końce. Włożyłem do
posolonej, wrzącej wody, dodałem cukier, gotowałem na średnim ogniu
ok.20 minut.
Śmietanę ubiłem na sztywno. Masło roztopiłem w garnku, wystudziłem.
Żółtka ubiłem razem z winem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem w
metalowej misce wstawionej do ciepłej wody. Miskę wyjąłem z kąpieli, do
kremu z żółtek powoli domieszałem płynne masło.
Miskę ponownie wstawiłem do ciepłej wody, sos ubiłem i na koniec połączyłem z ubitą śmietaną. Szparagi osączyłem z wody, ułożyłem na półmisku, polałem sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz