Skoro czas na młodą kapustę to proponujemy podać ją w towarzystwie wędzonych dodatków...bossko.
Składniki
1 główka
młodej kapusty
4 młode
marchewki
2 cebule
duży
pęczek świeżego koperku
3
wędzone udka z kurczaka
250 g surowego wędzonego boczku
3
łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Przygotowanie
Kapustę poszatkowałem dość grubo. Obgotowałem ją do miękkości w
osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedziłem. Boczek pokroiłem w kostkę,
mięso z udek kurczaka podzieliłem na kawałki. Marchew obrałem i starłem
na tarce o dużych oczkach, cebule posiekałem.
Na rozgrzanej patelni podsmażyłem boczek. Dodałem do niego cebulę. Po
kilku minutach dodałem startą marchew. Smażyłem wszystko razem kilka
minut, po czym przełożyłem zawartość patelni do garnka z kapustą.
Dodałem mięso z udek. Dorzuciłem posiekany koperek, dokładnie
wymieszałem i dusiłem razem przez ok.15 minut. Doprawiłem solą, pieprzem
i koncentratem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz