Czekoladowy ( ale nie słodki ) sos mole pochodzi z kuchni meksykańskiej.
W połączeniu z mięsem drobiowym doskonale się sprawdza.
Składniki
4 piersi
kurczaka
świeża
kolendra
Sos: 2
łyżki oliwy
2
cebulki dymki
2 ząbki
czosnku
3 łyżki
koncentratu pomidorowego
100 g
rodzynek
2 goździki
3
czubate łyżki kakao
chili w
proszku
mielony
kumin
Przygotowanie
Na patelni rozgrzałem oliwę. Podsmażyłem posiekaną dymkę i czosnek.
Dodałem koncentrat pomidorowy i rodzynki, wymieszałem, chwilę smażyłem.
Dodałem goździki, kakao, kumin i chili, dolałem tyle wody, aby powstał gęsty sos.
Mięso ułożyłem w brytfannie, zalałem sosem, piekłem godzinę w temperaturze 180 stopni C.
z ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz