piątek, 13 kwietnia 2018

Zupa z jarmużem


Nie dość, że smaczna, to jeszcze szybka i prosta w wykonaniu.










Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 udka kurczaka wędzonego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 słoika jarmużu konserwowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Warzywa obieramy, kroimy tak, jak lubimy. U nas zawsze różne struktury.
      Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
      Mięso kurczaka oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze kawałki.
      Wszystko zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ½ łyżeczki soli. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy jarmuż.
      Po 5 min dodajemy zahartowaną śmietanę, wymieszaną z mąką. Dokładnie łączymy.
      Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz