wtorek, 13 marca 2018

Fasola mung z parówkami sojowymi


Jakoś tak przez przypadek kupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosów.










Składniki

  • 400 g fasoli mung
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g parówek sojowych
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • cynamon do smaku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Fasolę dzielimy na dwie części. Jedną wrzucamy do zimnej wody i od momentu zawrzenia, gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pozostałą część fasoli i gotujemy 40 min, w razie potrzeby uzupełniamy płyn.
      W drugim garnku na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, szklimy szalotki i czosnek, dodajemy pokrojone na plasterki parówki, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu.
      Po ugotowaniu fasolki, dodajemy ją do sosu, mieszamy dodajemy sos ostrygowy i odparowujemy do pożądanej konsystencji.
      Do smaku doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz