piątek, 5 sierpnia 2016

Placki z kabaczka

Jak już wcześniej pisaliśmy, kabaczki obrodziły. Pomimo swej wielkości, miąższ mają bardzo delikatny. Placki przygotowuje się w oka mgnieniu. Dzięki temu, że kabaczek jest miksowany z jajkami, powstaje bardzo puszysta masa. Tak też zostaje do końca. Są niesamowicie delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz. 






 

Składniki

1 kabaczek (ok 1 kg)
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 pęczek koperku
7 łyżek mąki
olej do smażenia
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Do blendera przekładamy pokrojone warzywo, dodajemy jajka, czosnek, cebulę, rozdrabniamy na jednolitą masę. Przelewamy do miski.

Następnie dodajemy mąkę, posiekany koperek, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Placki smażymy a rozgrzanym oleju, 1 łyżka=1 placek.

Smażymy na rumiano. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku.

Podajemy z sosem czosnkowym.

1 komentarz: