piątek, 29 kwietnia 2016

Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym

Ryba tu i ryba tam :D Ale co tam...pysznie wyszło. Tuńczyk sam w sobie jest poezją i kwintesencją smaku. Tutaj jest przepysznie wyeksponowany. Ser nadaje pikanterii, natomiast sos wydobywa to, co najlepsze. I te pomidory...









Składniki

  • 2 ciabatty
  • 2 jajka 
  • 1 pomidor 
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • liście bazylii
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • czarne oliwki bez pestek 
  • 100 g sera lazur 
  • sól, pieprz
  • Sos :
  • 1 puszka makreli w pomidorach
  • mielona papryczka chili

     

    Przygotowanie

    Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry.

    Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem.

    Pomidory kroimy w grube plastry.

    Oliwki osączamy, kroimy na pół.

    Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser.

    Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C.

    W tym czasie przygotowujemy sos:

    Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem.

    Bułki po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.

    Podajemy z sosem makrelowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz