W sprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć.
Składniki
Bulion
mięsno-warzywny:
żeberka
wieprzowe 400 g
2 młode
marchewki
1
pietruszka
mały seler
kawałek
pora
opalona
cebula
2 małe
czerwone buraki
Warzywa
do zupy ::
pęczek
botwinki z buraczkami
1 marchewka
1 mały
pęczek koperku
Dodatki :
pieprz
czarny
sól
sok z
cytryny
śmietana
2 jajka
ugotowanie na twardo
szczypta
cukru
6
ziemniaków
mała cebula
100 g
wędzonego surowego boczku
Przygotowanie
Mięsno-warzywny wywar.
Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i
dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki,
opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około
20 minut.
Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar
przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną
marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne 15 minut.
Następnie do zupy dodałem posiekaną botwinkę i gotowałem kolejne 10 minut.
Na koniec zupę doprawiłem solą, cukrem, pieprzem, zakwasiłem sokiem z
cytryny i zabieliłem śmietaną, posypałem posiekanym koperkiem.
Botwinkę podałem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami z podsmażoną cebulą i drobno pokrojonym boczkiem.
jak ja dawno nie jadłam takiej zupy!
OdpowiedzUsuńZnam tę zupę pod nazwą barszczu ukraińskiego ;)
pozdrawiam,
Kaśka
--------------------
zapraszam do siebie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/